Social Design for Real Life
In contextul redefinirii discursului teoretic si al practicilor referitoare la conceptul de "mobilier urban", s-a accentuat nevoia stabilirii unei relatii intre actiunile publice care vizeaza calitatea amenajarilor urbane si perceptia societatii ( comunitatilor urbane) asupra acestor practici.
Pentru a raspunde necesitatilor utilizatorilor, amenajarea urbana tinde sa dezvolte socializarea, redand spatiului public demnitatea si calitatea pierdute in timp, atribuind astfel un rol esential spatiilor destinate intalnirilor si repaos-ului.
Modulare, realizabile din diverse materiale, multifunctionale, usor de intretinut si adaptabile varietatii tipologiei spatiilor urbane, elementele mobilierului urban reprezinta o continua provocare pentru cetatean, edil, proiectant, arhitect sau peisagist.
Multifunctionalitatea mobilierului stradal trebuie sa ofere o diversitate de posibilitati in sprijinul socializarii , relaxarii si desfasurarii de diferite activitati, alaturi de capacitatea acestuia de a se adapta -in functie de spatiul si zona de amplasament-la dorinta de dinamism si stil-culoare-armonie-design a individului.
"Perspectiva din mers transforma simultaneitatea spatiului intr-o secventa de timp. Implicarea miscarii in arhitectura priveste necesitatea parcurgerii spatiului arhitectural de catre oameni, pentru perceperea si intelegerea sa"(Derer, P.)